Що треба знати про лофт-апартаменти?

26 Листопада 2021

Лофт-апартаменти з’явились в Україні нещодавно. Ще п’ятнадцять років тому ніхто з киян, а тим паче жителі інших міст України не чули та не знали, що таке лофт. Можна сказати, що цей вид нерухомості останнім часом стає все більш популярним. Його використовують як для бізнесу, так і для життя.

Історія лофтів

У перекладі з англійської «лофт» означає «горище». Відмітимо, що далеко не всі апартаменти цього виду знаходяться на горищах.

Це поняття прийшло в Україну зі США. Там вони почали вперше з’являтись ще в 50-х роках минулого століття. На це вплинули події тих років. Друга світова війна закінчилась і після неї багато великих  фабрик та заводів  змушені були закритись.

Квадратні метри пустували. Біля кожної фабрики чи заводу знаходились квартири, а ціна на них росла непереривним темпом. Це і стало поштовхом появи нового виду житла. Американці вирішили  ці приміщення переробити під житло. Це вважається початком появи «фабричних апартаментів» – просторі  з високими стелями та практично без оздоблення.

На них звернули увагу люди творчих спеціальностей.   Насамперед художники, які оцінили великі панорамні вікна та гарне освітлення таких приміщень. Був і ще один плюс – завдяки великим просторам митці могли проводити виставки прямо в лофті.

А вже згодом до любителів цієї нерухомості додались власники картинних галерей, виставкових центрів, комерційних організацій.

Лофти в Україні

В Україні лофт-апартаменти користуються популярністю тільки у великих містах. Попри на те, що у більшості містах  є занедбані заводи, фабрики, цехи облаштовувати їх поки не поспішають.

У Києві лофти приглянулись бізнесменам та підприємцям. Хтось переробив  їх під офіс своїх фірм, хтось облаштував фотостудії чи місця для проведення свят. Інші перероблюють під помешкання і здають його або живуть самі.

Зараз лофти можна зустріти й в новобудовах. Але вони все ж таки трохи відрізняються від загального уявлення про цей вид нерухомості.

Особливості лофту

  • Простір без стін та перегородок або з мінімальною їх кількістю. Зонування в лофтах виконується за допомогою продуманого розміщення меблів.
  • Короткий дизайн. Вишукана ліпнина, дороге оздоблення, хитромудрі елементи декору – все це не властиве апартаментам у стилі «лофт». Внутрішнє оздоблення таких приміщень найчастіше просте і лаконічне.
  • Висота стелі. Завдяки тому, що більшість лофт-просторів знаходяться в будинках колишніх фабрик, стелі тут завжди високі.
  • Великі вікна – як наслідок високих стель. Завдяки панорамним вікнам усередині лофт завжди багато денного світла.
  • Багато елементів освітлення. З настанням темряви знадобиться багато світла, щоб його вистачило на весь простір лофта. Тому в таких апартаментах мають бути не лише люстри, а й настінні світильники.

Кому підійдуть лофти?

Почнемо з того, що лофт це далеко не «мас-маркет» на ринку нерухомості. Його відносять до бізнесу чи еліт-класу. Тому і не дивно, що собі його можуть дозволити  люди матеріально забезпечені.

Також більшість лофт-апартаментів знаходяться у престижних районах, де житло саме собою коштує недешево.

Але зі зростанням попиту на цей  вид  нерухомості забудовники намагаються створювати й менш дорогі пропозиції – для молодих, активних городян, які обмежені у коштах. Зробити лофти доступнішими завдяки зниженню площі приміщень. Зараз на ринку можна знайти не лише просторі апартаменти, а й невеликі студії у стилі «лофт».

Інші новини

Зателефонувати нам!