Апартаменти: що це таке і в чому відмінність від квартир?

12 Листопада 2021

На українському ринку нерухомості все частіше з’являються пропозиції купівлі апартаментів. Але що це, ніхто не може пояснити. Більшість впевнені, що апартаменти – це ті ж самі квартири, тільки більші за площею та мають дизайнерський ремонт. Головна відмінність в тому, що ця нерухомість відноситься до нежитлової.

В апартаментах не можливо приписатись, воно підходить для тимчасового проживання. Така нерухомість розташовується в перебудованих будинках, які за цільовим призначенням відносяться до офісної, готельної або комерційної нерухомості. Також апартаменти можуть знаходитись і у звичайному житловому будинку, що робить цю нерухомість більш привабливою для потенційного інвестора.

Історія появи апартаментів

Перші апартаменти почали будувати у мегаполісах в 17 столітті через стрімке збільшення населення. Спочатку вони складались з декількох кімнат. Особливий попит мали у США, Франції та Англії. Там вони завоювали своє місце на ринку нерухомості. Апартаменти – це нежитлові приміщення, які можуть використовуватися для проживання.
Експерти кажуть, що апартаменти мають багато схожого з готельним номером, який є приватною власністю, але не передбачений для постійного проживання.

Види

Серед пропозицій на українському ринку нерухомості можна зустріти об’єкти як еліт-класу, так і економ.

Виділяють такі види апартаментів:

  • Номери в апарт-готелях. Цей вид вважається найбюджетніший. Така нерухомість орендується на короткий термін. Апартаменти складаються з двох і більше кімнат, санвузла та кухні. Тут можна користуватись готельним сервісом.
  • Номери у прибутковому будинку.Це варіант ідеально підходить для тих, хто хоче здавати нерухомість на тривалий термін. Орендар чи орендодавець можуть користуватись послугами охорони, клінінгу та харчування.
  • Номери в «кондомініум готелях». Орендують приміщення, при цьому мешканці можуть користуватись всіма наявними готельними послугами. Деякі викуповують таке житло для життя.
  • Апартаменти, розташовані в багатофункціональних комплексах. Така нерухомість цікава з точки зору потенційного покупця. Ця нерухомість ближче за статусом до квартир. Готельні послуги для мешканців не передбачені. Але в цих апартаментах є можливість тимчасової реєстрації.Класи

Попит на апартаменти, розташовані в багатофункціональних комплексах, сьогодні вже становить 18% від усього збудованого житла. При цьому даний вид приміщень поділяється на різні класи:

  • Клас А – студійний варіант. Кімната і кухня з’єднані між собою. Площа таких апартаментів від 40 до 50 м2. Ідеально підходить для самотніх людей чи пар без дітей.
  • Клас В – приміщення, що має 2-3 кімнати, кухню і санвузол. Знімають сім’ї з дітьми чи студенти.
  • Клас С – просторі апартаменти з 3-5 кімнатами загальною площею понад 100 м2. Таку нерухомість купують чи знімають сім’ї, яку хочуть жити у центрі міста, щоб все було поруч. Для інвесторів такий вид апартаментів не зовсім рентабельний.
  • Клас люкс. Такі апартаменти розміщуються на вершині пентхаусів. Вони мають додатковий сервіс, якими можуть користуватись їх мешканці. Зазвичай це охорона, ресторани, розваги, послуги для відпочинку. Такі апартаменти складаються з двох кімнат, кожна має окремий санвузол. Вони належать до еліт- класу через їх вигідне розташування та дизайнерському дизайну.Купівля

Придбавши апартаменти, важливо звернути увагу на зазначену площу приміщення. Майбутній власник повинен знати, що якщо до складу нерухомості включена ще прибудинкова територія і місця загального користування, то і податок на комуналку буде розраховуватися з усієї цієї площі. Варто зазначити, що для квартир, на відміну від кімнат, будинків і квартир не передбачені податкові відрахування. Крім площі приміщення, покупцеві бажано врахувати:

  • який юридичний статус майбутнього житла;
  •  експлуатаційні параметри;
  •  розташування;
  • планування.

Ще один важливий момент – ціна. Житло в апартаментах коштує дешевше. Причому різниця тільки стартує з 15%, а в деяких випадках ціна квадратного метра нижча на всі 20% і навіть більше. Причина цього – нижчі вимоги до будівель.

Інші новини

Зателефонувати нам!