Інвестиції в апартаменти: переваги та недоліки

19 Листопада 2021

В українському законодавстві ще не існує такого поняття, як апартаменти. Воно в Україні з’явилось порівняно недавно. Хоча  в інших країнах його широко використовують. Всупереч  цьому, сучасна сегментація ринку нерухомості зробила свою справу. Тому зараз все рідше плутають поняття «квартира» та «апартаменти».

Як і будь-який вид нерухомості, апартаменти мають свої недоліки та переваги.

Недоліки апартаментів

 Купуючи апартаменти, не забувайте, що ця нерухомість належить до нежитлового фонду.

  • Не зможете прописатись. Апартаменти відносять до нежитлового фонду. Прописка чи довгострокова реєстрація неможлива. А без прописки буде важче отримати місце в садку чи школі, які розташовані поряд.
  • Вищі комунальні платежі. Для нежитлової нерухомості тарифи на комунальні послуги вищі на 15 %. На це також варто звертати увагу інвестуючи в цю нерухомість.
  • Неможливість оформити субсидію чи пільгу. Не зможете отримати на них субсидії чи пільги на комунальні платежі через приналежність до нежитлової нерухомості.
  • Норми будівництва житла. При будівництві об’єктів житлового типу до забудовників висувається низка норм, які вони мають дотримуватись. А саме –  щільність забудови, рівень інсоляції та шумоізоляції в приміщеннях, наявність паркомісць та інше.  А от до об’єктів нежитлового типу ці умови не висуваються. Забудовники їх не дотримуються. Звичайно, проблему шумоізоляції та з паркуванням можна вирішити, а от проблему з інсоляцію навряд чи. Тому на це також звертайте увагу.
  • Судові тяжби. Апартаменти не вважаються житлом. Тому якщо з якихось причин суд вирішує  стягнути  борг за допомогою реалізації нерухомості, то суд має право виселити вас і виставити апартаменти на торги. А от якщо суд накладає арешт на житлову нерухомість, а вона  виявляється єдиним житлом відповідача, то виселити з квартири його не можуть.

Переваги апартаментів

Явних причин для того, щоб інвестувати в апартаменти, – сім.

  • Ціна. Це основний плюс апартаментів. Різниця між квартирою і ними становить близько 20 % на користь апартаментів.
  • Багатоцільове призначення. Апартаменти можна здавати в оренду як житлове або комерційне приміщення.
  • Місце розташування. Апартаменти зазвичай будують у центрі міста або рекреаційних зонах. Тому ця нерухомість ідеально підходить для оренди. Заощаджуєте час на дорозі, уникаєте заторів, живете поруч з історичними місцями.
  • Окупність інвестицій. Апартаменти коштують дешевше, ніж квартира. Їх вигідне місце розташування та ціна за оренду дозволяє швидко окупити вкладені гроші.
  • Приваблива інвестиція. Ці об’єкти можна здавати в  короткострокову або в довгострокову оренду. Якщо не хочете цим займатись, можна звернутись до сервісних компаній, які візьмуть на себе всі турботи.
  • Офіс + житло.  Апартаменти дають змогу зареєструвати юридичну адресу. А правильне зонування приміщень дозволить облаштувати поруч кабінет або спальню. Ідеальний варіант для тих, хто працює онлайн.
  • З  комерційної – в житлову. Ви вагаєтесь чи вкладати кошти в апартаменти через те, що вони належать до нежитлового фонду. Згадайте, як було зі смарт-квартирами. Раніше вони також відносились до нежитлового фонд, а тепер вони вже офіційно вважаються житловими. Тому є велика ймовірність того, що й апартаменти переведуть в житловий фонд.

Інші новини

Зателефонувати нам!