Договір суборенди приміщення: на що звертати увагу?

4 Березня 2021

Договір суборенди приміщення – це угода між орендарем та суборендарем, за якою перший передає в користування другого орендоване ним майно. Власник орендованого майна не є стороною такого договору. Хоча він надає  чи не надає дозвіл на укладання  договору суборенди (залежно від змісту основного договору).

Вимоги до договору суборенди, про порядок укладення такого договору та умови, за яких він дійсний, описано в 774 та 823 статтях Цивільного кодексу України.

За законом договір суборенди приміщення повинен відповідати таким вимогам:

  • до нього застосовуються положення основного договору оренди;
  • термін його дії не може перевищувати термін дії основного договору між орендарем і орендодавцем;
  • він може бути лише оплатним, а вартість суборенди вказується в документі;
  • він не дає переважне право оренди на новий термін;
  • початковий орендодавець повинен дати згоду на укладення угоди, якщо інше не визначено основним договором.

Варто пам’ятати, що орендодавець та суборендар не мають ніяких договірних забов’язань між собою. Тому вони не можуть пред’являти претензії або щось вимагати один з одного. Вони взаємодіють за допомогою третьої сторони – орендаря. Практика показує, що це ускладнює роботу суборендодавця, оскільки йому доводиться зіштовхнутись з вирішенням  претензій кожної сторони.

Переваги та недоліки договору суборенди

 Договір суборенди дає можливість мати постійний дохід від нерухомості, яка не належить вам. Одна з переваг такої угоди, що її можна легко укласти та розірвати, майже так само, як і звичайний договір оренди. Але така угода вкладається і розривається тільки з дозволу власника, якщо в первісному договорі відразу не домовлено про інше.  За рахунок того, що договір суборенди передбачений у законі, встановлено чіткий порядок його  укладання і розірвання.

Основним ризиком договору суборенди є тільки наявність третьої сторони. В разі порушення умов оренди, нанесення суборендарем шкоди майну, суборендодавець повинен буде відповісти за це перед власником. Якщо суборендар невчасно заплатив орендну плату, то це не звільняє орендаря від сплати оренди. Він у будь-якому разі  має своєчасно розрахуватись з власником майна в рамках основного договору.

Якщо ви хочете платити оренду за рахунок коштів отриманих з суборенди, то маєте посприяти тому, щоб суборендар своєчасно вносив орендну плату.

 Розірвання договору суборенди

Договір суборенди припиняє діяти в таких випадках:

  • розірвання чи закінчення терміну дії основного договору;
  • закінчення строку суборенди, зазначеного в угоді;
  • порушення умов договору суборенди.

Також договір суборенди може бути достроково розірваний, якщо власник і орендар розривають основний договір достроково. В такому випадку суборендар може звернутись до орендодавця з пропозицію продовжити оренду, якщо власник погоджується, то суборендар стає орендарем.  В цьому випадку він має на це переважне право, але лише до закінчення раніше обумовленого терміну суборенди. За цих обставин суборендарю необхідно довести, що він не порушував умови договору.

 

Інші новини

Зателефонувати нам!