Правила прийому нерухомості від орендодавця

11 Лютого 2021

Після складання договору орендар і орендодавець спільно підписують  акт прийому передачі приміщення або будівлі. Запам’ятайте саме з моменту підписання такого  акту між власником і орендарем виникають договірні обов’язки.

Рекомендуємо спершу перевірити фактичний стан приміщення, яке хочете взяти в оренду, а вже потім підписувати акт. Не лінуйтеся перевірити все в приміщенні: від дверних ручок до  справності сантехніки. Всі недоліки треба прописати в передавальному акті.  Це перш за все заощадить ваші кошти, а також в майбутньому мінімалізує розбіжності з орендодавцем.

Пам’ятайте, що коли договір оренди буде закінчуватись, приміщення повертаєте власнику на  підставі  акту повернення. Якщо в цьому акті не будуть вписані якісь недоліки, а вони є, то є ризик того, що виправляти будете їх за власний кошт.

Але якщо ці недоліки виявлені, то  маєте повне право:

  • Просити, щоб орендодавець виправив недоліки за власний кошт або перерахував суму оренди.
  • Просити, щоб орендодавець відшкодував витрати за виправлення недоліків або самостійно вирахувати ці кошти з плати оренди.
  • Вимагати від орендодавця розірвати договір оренди достроково.

Передавальний акт відіграє важливу роль у поверненні  орендованого приміщення орендодавцю, оскільки  в ньому вказано стан об’єкту нерухомості в тому стані, в якому ви його взяли в оренду. Наприклад, якщо стан приміщення став гіршим, ніж був до того, ви повинні будете виправити їх власним коштом. Але якщо приміщення стало краще, можете просити  відшкодувати  вартість у власника.

Що ж стосується невіддільних поліпшень, потрібно мати на увазі, що право на їх відшкодування, виникне в орендаря, якщо інші умови не передбачені в договорі оренди, тому краще, плануючи таке поліпшення, завчасно попередите орендаря про них. А краще отримати від нього письмовий дозвіл на проведення цих поліпшень, оскільки право на них матиме він.

Орендар, якщо орендодавець дає згоду, може частину приміщення здати в суборенду. Але треба пам’ятати, що договір суборенди ніяк не може перевищити термін дії орендованого договору, а також  умови договору суборенди не повинні суперечити тим умовам, які вказані в первісному договорі оренди.

Зміна власника орендованого майна  саме по собі не означає зміну або розірвання орендного договору. На нового власника переходять права орендодавця. Надалі новий власник повинен орієнтовно повідомити про зміну орендодавця та вказати свої реквізити для оформлення орендних платежів.

 

Інші новини

Зателефонувати нам!