Закон про “будівельну амністію”: в Україні спростили порядок

26 Січня 2019
article-4-promo

18 січня 2019 року був прийнятий наказ Мінрегіону № 342, згідно з яким затверджені Зміни до Порядку проведення технічного обстеження і прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, будівель і споруд сільськогосподарського призначення, що являються об’єктами з незначними наслідками (СС1), та вважаються побудованими на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на будівництво.

Що означає новий наказ про “будівельну амністію”?

Новий закон має спростити та прискорити «будівельну амністію». До обов’язкових документів більше не відноситься інформація про узгодженість розташування споруди вимогам державних будівельних норм. До 3 липня 2018 року замовник мав йти за цими даними до органів містобудування та архітектури.

Крім того, тепер замовник має змогу подати прохання прийняти в експлуатацію самочинно збудованої споруди та допоміжні документи самостійно за допомогою онлайн-системи. Декларативні та дозвільні процедури наразі оформлюються за допомогою електронної системи. Вважається, що вона не є досконалою і знаходиться в режимі тестування, але у 2020 році працюватиме повністю. У державній електронній системі у сфері будівництва будуть опубліковані зразки заповнення нормативних документів.

Оформлення самочинно збудованих споруд за допомогою онлайн-системи

Читайте статтю «Електронний кабінет забудовника з 01.01.2020!» на сайті групи компаній «АЛТАНА» у розділі «Новини». В ній повідомляється, що восени 2019 року Верховна Рада України ухвалила введення Єдиної державної електронної системи у галузі будівництва, іншими словами — у 2020 році на українців чекають спрощені процедури подання, отримання, зберігання, та іншого документообігу в питаннях будівництва.

Хочемо зазначити, що закон вже почав діяти з 2018 року — він допускає продовження терміну реєстрації документів на приватні, дачні та садибні будинки та гаражі площею до 300 кв.м, зведені до 2015 року. Амністія стосується і сільськогосподарських споруд, зведених до 2011 року.

Група компаній «АЛТАНА» надає консультації з приводу «будівельної амністії», а також до її послуг входить: будівельний проджект-менеджмент, будівельно-монтажні роботи, архітектурне бюро, технічний нагляд за будівництвом, БТІ та реєстрація права власності, технічне обстеження об’єктів та енергоефективність, у тому числі оформлення енергетичного паспорту, а також правова допомога, експертиза охорони праці підприємства.

Ми на зв’язку!

Інші статті

Зателефонувати нам!