Що робити при помилці в документах?

12 Вересня 2022

Це не рідкість, коли в документах вказують неточні дані або допускають помилки під час перекладу з російської мови на українську.

Так, може бути припущена помилка в адресі об’єкта нерухомості, у ПІБ власника, не виключена також помилка в імені у договорі приватизації.

Але будь-яку проблему можна вирішити, а помилку виправити! Зокрема виправлення помилки у свідоцтві про право власності можливе двома способами: позасудовим (шляхом звернення до органу, який видав документ) та судовим порядком (шляхом встановлення факту, що має юридичне значення).

Позасудовий порядок. Найпростішим варіантом виправлення ситуації, коли є помилка у свідоцтві про право власності на квартиру, є звернення до органу, який видав такий документ із відповідною заявою. У заяві необхідно обов’язково вказати суть помилок, та додати документи, що підтверджують зазначені помилки.

Судовий порядок. Якщо у свідоцтві про державну реєстрацію права власності є помилка та виправити її позасудовим способом неможливо, необхідно звернутися до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. У заяві необхідно обов’язково вказати, якими доказами підтверджується той факт, що в правовстановлюючих документах дійсно допущена помилка, а також обґрунтувати з яких причин неможливо виправити помилку іншим способом.

Інші новини

Зателефонувати нам!