Таунхауси – новий вид нерухомості?

2 Вересня 2021

Мрієте втекти жити за місто, бо втомились від шуму, але не маєте можливості купити повноцінний заміський будинок? Не засмучуйтесь. Мрія може стати реальністю. Таунхаус – ось, що потрібно.  Зручний, економічний та комфортабельний варіант житла  для сімей з середнім достатком.

Останні роки  великий попит  має такий вид нерухомості, як таунхаус. У перекладі з англійської мови означає «міський будинок».

Це комплекс багаторівневих квартир, який має два чи три поверхи й суміжні бічні стіни. Будують їх в єдиному архітектурному стилі. Такі будівлі відносять до економкласу. Хоча існують винятки – девелопери будують такі комплекси й для людей з достатком вище середнього.

Таунхауси —  новий вид нерухомості чи стара традиція?

Американці та європейці давно прийшли до розуміння того, що жити у власному будинку набагато зручніше, ніж у багатоквартирному будинку.

В Україні вперше стало відомо про цей вид нерухомості в 90-х  роках минулого століття. Експерти з нерухомості підкреслюють, що останні 10 років на ринку спостерігається тенденція зростання популярності таких будинків серед українців.

А ви знали, що ідея будівництва таких будинків зовсім не нова. Вперше їх почали будувати англійці ще в 19 столітті. Тоді кожна знатна і багата сім”я володіла декількома резиденціями одночасно. Але придбати житло в столиці було не всім по кишені. Рішення було знайдено: зведення будинків з декількома відособленими секціями та індивідуальною прибудинковою територією для кожного власника.

Українські таунхауси відрізняються?

Зазначимо, що мізерний відсоток  таунхаусів будується в містах. Але якщо і зводяться, то переважно на території історичних приватних секторів.

Таунхаус — це великий котедж, який має зазвичай від 2 до 3 поверхів. Будинок поділений на блоки, кожен з яких має власний вхід та ділянку.

Власник такої «квартири» ще отримує від 1 до 4 соток землі біля неї. Тому перед придбанням такого помешкання детально вивчіть план.

Деякими планами передбачені й власні гаражі біля будинків, в інших є тільки  1-2 паркувальних місця. Також будинки можуть мати балкони, засклені веранди й багато інших особливостей. Зазвичай на першому поверсі розміщається кухня-вітальня, санвузол та технічне приміщення (котельня). На другому поверсі 2-3 кімнати та ванна. Одна з кімнат може мати вихід на балкон. Якщо будинок має третій поверх, то його найчастіше перероблюють в мансардну кімнату для відпочинку.

Співвідношення ціни та площі

Такі котеджні комплекси будують в передмістях і на околицях Києва, Львова, Дніпра, Тернополя та інших обласних центрах. Забудовникам набагато вигідніше будувати в містах багатоповерхівки, ніж таунхауси.

Варто зауважити, що секція в будинку на кілька господарів завжди буде коштувати дешевше аналогічної за площею квартири. І це безперечний плюс, особливо для великих сімей і тих, хто любить простір. Відповідно, чим далі розташоване селище від міста, тим дешевше буде коштувати таунхаус.

За цим же параметрам його можна порівняти з індивідуальним котеджем. Окремо стоїть будинок, який завжди коштує дорожче секції в таунхаусі.

У вартість такої нерухомості забудовники включають сам будинок, ділянку біля нього та підключення інженерних мереж. Навіть якщо біля будинку і є земельна ділянка, то її розмір підходить лише для розміщення мангалу, столику та декількох крісел.

Запам’ятайте, що при купівлі таунхауса у вас має бути дві угоди – на будинок і на землю. Без права власності на землю, така нерухомість буде вважатись квартирою.

Інші новини

Зателефонувати нам!