Вільне планування квартири: що треба знати?

30 Липня 2021

В Україні забудовники все частіше пропонують інвесторам купляти квартири з вільним плануванням. Вони його позиціють, як престижне. З’ясуймо, що таке вільне планування.

Вільне планування – це фактично квартира-студія, а площа різниться в залежності від проєкту.

Нині на ринку нерухомості відстежується тенденція особливого попиту на такі квартири. Оскільки забудовники та ріелтори підносять таке планування, як безумовну перевагу житла. Але парадоксально, що формально такого поняття в українському законодавстві на сьогодні нема. Навіть в проєктному та поверховому плані забудовника є розміщені передбачувані стіни, відзначено розташування санвузлів та кухні.

Де можна зустріти таке планування

Вільне планування може бути лише в будинках, які будуються з цегли або блоків. У панельних будинках таке неможливо, бо всі стіни опорні. На схемі квартири відзначають стіни, але вони нанесені пунктирною лінією або позначені, як передбачувані, іншим зручним способом (наприклад, в одну-дві цегли).

Невикористані виробничі об’єкти та адміністративні будівлі під житлові приміщення ідеально перероблюються забудовниками. Особливості таких приміщень дозволяють створити вільне планування в майбутній квартирі.

Вільне планування квартири: переваги та недоліки

Серед основних переваг виділяємо наступне:

  •  нема потреби зносити перегородки міжкімнатні. Тобто менше буде будівельного сміття;
  •  є можливість втілити будь-який дизайнерський проєкт. Від класики до модерну;
  •  постійна зміна житлових зон. Можна виділити місце для дитячої з появою дитини. Або облаштувати кабінет, якщо перейшов роботи онлайн;
  •  відкритий простір дає можливість слідкувати за малими дітьми та спілкуватись з ними, при цьому не відволікаючись від побутових занять.

До мінусів такого планування відносять:

  • висока вартість. Такі квартири навмисно продають по вищій ціні, ніж аналогічні квартири з такою площею та в такому стані.
  • обмеження в дизайні. Не у будь-якому місці можна буде розмістити стіни. Опорні конструкції теж чіпати не можна. Не дозволено переносити мокрі зони та кухню, інженерні комунікації загального користування. Не забувайте, всі зміни, які відхиляються від проєкту потрібно узаконити.
  • встановлення якісної системи опалення. Квартири з вільним плануванням через відсутність міжкімнатних стін можуть бути досить холодними.
  • потреба в ремонті. Такі квартири найчастіше продаються в чорновому оздобленні. І для того, щоб заїхати жити, треба вкласти гроші в ремонт. Продумані варіанти дизайну квартири з вільним плануванням пропонують покупцям забудовники в клубних будинках. Але і ціна таких пропозицій далеко не бюджетна.

Такі квартири ідеально підійдуть тим, хто має достатньо коштів на ремонт, не хоче жити в типовому плануванні, а також і надалі планує трансформувати житло.

Інші новини

Зателефонувати нам!