Новобудова економкласу: що це?

30 Квітня 2021

Що таке економклас? Це будинки, які розташовані зазвичай в спальних районах міста або в передмісті. Площа квартир у таких новобудовах невелика, так само як і вартість квадратного метра.

Зауважимо, що на ціну квадратного метра впливають такі критерії:

  • місце розташування об’єкту
  • кількість квартир та їх планування
  • будівельні матеріали
  • оздоблення

Розташування та інфраструктура

ЖК економкласу переважно зводять в спальних районах міста, на околицях. Новобудови економкласу зводяться відповідно до мінімальних норм, які вказані в українських ДБН. Зараз такі новобудови з’являються в районах з досить розвиненою інфраструктурою як транспортною, так і соціально-побутовою. Поряд є зупинки громадського транспорту, торговельні центри, супермаркети, аптеки, відділення банків.

Рідко коли такі будинки огороджуються парканом, мають відеонагляд, охорону. Біля будинків встановлюють дитячі майданчики, садять дерева. А от спортмайданчики непередбачені. Також в таких новобудовах нема підземного паркінгу, наявна тільки відкрита стоянка біля будинків з обмеженою кількістю місць.

Технологія будівництва

Новобудови економкласу будуються за такими технологіями:

  • цегляна
  • панельна
  • монолітно-каркасна

Останнім часом серед забудовників прослідковується тенденція будувати будинки монолітні з заповненням стін газоблоками або силікатною цеглою.

Такі ЖК будують за типовими проєктами, вони не відрізняються особливими архітектурними шедеврами. Рідко, коли використовують панорамне скління, будівельні компанії надають перевагу дешевим будівельним матеріалам. Такі будинки не мають високий ступінь енергоощадження або звукоізоляції, як в житлі категорії комфорт або бізнес.

Новобудови економкласу проєктують відразу декількома секціями та, як правило, це будинки на багато поверхів. Інколи на одному поверсі може бути одразу до 20 квартир. Як наслідок умови проживання не найкращі.

Кількість вантажно-пасажирських ліфтів залежить від кількості поверхів і висотності – зазвичай 1-2.

Зауважимо, якщо в проєкті понад 5 багатоквартирних будинків, забудовник має побудувати садок на території комплексу. Однак в практиці така вимога не завжди дотримується, бо це призводить до підняття ціни за квадратний метр.

У таких новобудовах передбачені невеликі санвузли, можуть бути прохідні кімнати, відсутні місця для вбудованих меблів, кухні також зазвичай стандартні.

Планування і метраж квартир

Комори, місця для зберігання колясок і велосипедів на сходових майданчиках в новобудовах економкласу – швидше виняток з правил.

Квартири зазвичай здаються без ремонту, але в деякі забудовники пропонують чистовий варіант з мінімальним ремонтом.

Щодо площі кварти в таких будинках, то вони приблизно такі:

  • однокімнатна квартира – 20-40 кв. м;
  • двокімнатна – 40-60 кв. м;
  • трикімнатна – 50-80 кв. м.

Висота стель – 2,5-2,7 м.

Хоча в деяких ЖК такого класу можуть бути відсутні трьохкімнатні квартири, або взагалі бути – тільки смарт, площею до 21 кв.м.

Ціновий аспект

Саме ціна квадратного метра дає зрозуміти, до якого класу віднести будинок.
Цей параметр найнижчий у порівнянні з ЖК класу комфорт, бізнес або еліт.

Єдиної ставки не існує, оскільки вартість квадрата житла економкласу залежить від міста, району, етапу будівництва, поверховості, інфраструктури ЖК і авторитетності забудовника.

Інші новини

Зателефонувати нам!