Що таке “брежневка”?

9 Квітня 2021

Після прийняття нового стандарту типового будівництва почали проєктувати чи вдосконалювати готові серії будинків. Цю епоху назвали «брежневки» чи «улучшенка». Такі будинки також вважають провісниками сучасних новобудов.

Їх розквіт стався в період правління Леоніда Брежнєва, тому й така назва. Пік будівництва припав на кінець 60-х по кінець 80-х рр. Будували їх із залізобетонних панелей або силікатної цегли.

Основною причиною проєктування нових будинків стали масові претензії населення до якості житла. Радість від отримання нової «хрущовки» почала розвіюватись. Тому як компроміс – спроєктувати «брежневки».

За фактом, «брежневка» – це середнє арифметичне між двома діаметрально протилежними принципами та завданнями міської забудови: «погіршена сталінка» або «поліпшена хрущовка».

Особливості «будинків-брежневок»

Зазвичай такі будинки будували із залізобетонних панелей або силікатної цегли. Дахи робили плоскими, покривали бітумом. У будинках були ліфти та сміттєпроводу. Встановлювали водостоки.

Зазначимо, що ті споруди, будівництво яких припало на 60-ті роки, були в основному 9-ти поверхові, але на початку 70-х рр. вони різко пішли вгору і виросли до 16-ти поверхів.

Плюси «брежневки»

Такі будинки будували у місцях з гарною інфраструктурою. У «брежневок» збільшилась площа квартири та висота самої будівлі. Значно виросли сходові клітини та прольоти. Санвузли стали роздільні з організованою гідроізоляцією. Для такого планування нехарактерно прохідні кімнати. Збільшили площу кухні (близько 9 м). Панельна будова забезпечує практично ідеально рівні підлогу та стелю. У порівнянні з «сталінками» і «хрущовками» юний вік будинків.

Мінуси «брежневки»

Погана теплоізоляція, що особливо відчувається в кутових квартирах. Через те що батареї знаходяться в стінах, доводиться встановлювати додаткові радіатори і навіть утеплювати стіни. У деяких серіях «брежневок» залишилися маленькі кухні. У п’ятиповерхівках відсутні ліфти. У будинках погана звукоізоляція. Нерідко розходяться шви між панелями
Обмеженість в переплануванні квартири –  велика частина стін несучі. Тісні ванні кімнати

У «брежневок», безумовно, є як свої плюси, так і мінуси. І питання покупки вирішується вже дивлячись на ваші особисті побажання і пріоритети.

Інші новини

Зателефонувати нам!