Цікаві факти про “хрущовки”

18 Березня 2021

Шукаючи варіант житла на вторинному ринку,  більшість недорогих  пропозицій припадає саме на житло в «будинках хрущовського періоду забудови». У народі відомі як «хрущовки».

Останнім часом багато розмов йде про те, що скоро їх почнуть зносити в столиці. Важко повірити, що їх не буде. Це ціла епоха, яка скоро може відійти в небуття разом з зеленими дворами, бабусями на лавках біля під’їзду, і столами, на яких грали в шахи та доміно жителі цих будинків. Хочемо розповісти найцікавіші факти про ці будівлі.

Масово ці двох -п’ятиповерхові житлові будинки почали споруджуватись в СРСР, коли при владі був Микита Сергійович Хрущов. Тому в народі їх і прозвали «хрущовки». Зазвичай ці будинки були панельні чи цегляні.

Спочатку це житло вважали тимчасовим. Микита Хрущов вірив, що скоро настане комунізм, і жителі переїдуть в більш комфортне та зручне помешкання. Як бачимо, більшість «хрущовок» чудово збереглись і до наших часів. Експерти говорять, що якщо своєчасно зробити капремонт будівлі, то термін її експлуатації можна продовжити до 100 років.

Більшість українців впевнені, що «хрущовки» були придумані саме в Радянському Союзі, щоб забезпечити громадян дешевим житлом, хай і не найкомфортнішим. Розвінчаємо цей міф. Будинки такого типу вперше почали будувати у 20-х роках минулого століття в Амстердамі, а радянські архітектори згодом трохи переробили схему виробництва такого житла.

І не Микита Хрущов розпочав їх будівництво. Ще в 1948 році в СРСР почали споруджувати експериментальні масові будинки. Вони зазвичай були чотириповерховими і мали металевий каркас.

Одним з перших ідею п’ятиповерхівок почав розробляти відомий на той час архітектор Борис Иофан. А реалізацією займався інженер Віталій Лагутенко. Саме він став автором першої масової серії К-7. Що цікаво – це дідусь соліста групи «Мумій Троль» Іллі Лагутенко.

Вони  вирішили використовувати несучі панелі, оскільки це було набагато дешевше.  Також робили і плоскі дахи, який заливався бітумом. Через це горищні приміщення в будинках стали дуже низькими.

У багатьох хрущовках між кухнею та санвузлом вставляли  вікно. Вікно висотою близько 40 см розташовується під стелею, на кухні воно знаходиться навпроти вуличного вікна. Скоріше за все  в роки будівництва хрущовок не рідкістю були перебої в електропостачанні. У цьому випадку через вікно в санвузол потрапляла невелика кількість світла, що дозволяло скористатися туалетом та умивальником.

Цікаво,  що  будинки з готових блоків споруджувалися дуже швидко. На збірку одного будинку йшло близько двох тижнів. А от в Санкт-Петербурзі будівельники встановили всесоюзний рекорд – на будівництво будинку пішло всього  п’ять днів.

А знаєте, чому «хрущовки» були п’ятиповерховими? Правильно, теж для економії. З токи зору медичних норм, такі будинки не треба оснащувати ліфтами. Існує також легенда,  Хрущов, підписуючи документи, буркнув: «Нехай ходять пішки». За іншою легендою, сам він, прибувши на будівництво, на п’ятий поверх так і не піднявся.

Попри те, що п’ятиповерхівки отримали ім’я Микити Сергійовича Хрущова, їх будівництво тривало до самої перебудови. За цей час загальна площа «хрущовок» становила близько 290 мільйонів квадратних метрів. У них жив кожен десятий житель Радянського Союзу.

Інші новини

Зателефонувати нам!