Будинки-“чешки”: плюси та мінуси | АЛТАНА

1 Квітня 2021

Почнемо з короткої історії. Існує дві легенди, як будинки отримали таку назву. За першою версією – такі будинки проєктуватися для тимчасового проживання працівників із Чехії, які будували Київський пивзавод «Оболонь». За другою версією – радянських робочих відправляли у відрядження в інші «дружні» республіки. От саме з Чехії вони привезли новий макет для будівництва житла. Так в СРСР з’явились будинки такого типу.

Такі будинки поширені по всій Україні. У столиці можемо знайти їх на Оболоні, Борщагівці, Березняках та Русанівці. Зазвичай такі будинки будували в спальних районах, вони були близько до транспортної розв’язки, а в пішій доступності обов’язково є школа та дитсадок.

На зміну «хрущовкам» прийшли «чешки». Такі будинки почали масово будувати в 70-х роках минулого століття і закінчили на початку 90-х років.  Будинки зазвичай були дев’ятиповерхові багатоквартирні (серія 480). Їх будували з залізобетонних панелей, цегли чи керамзитобетону.

На типовому поверсі «чешки» знаходяться чотири або шість квартир, сходові марші та міжквартирні майданчики більш просторі, аніж у порівнянні з «хрущовками». Такі будинки оснащені внутрішньобудинковим сміттєпроводом та невеликим технічним приміщенням над крайнім поверхом. Зауважимо, що у «хрущовках» такого не було. Всі 9-ти поверхові будинки такого типу мали ліфти.

Метраж квартир: «однушки» – 35-42 кв.м; «двушки» – 48-58 кв.м; трикімнатна – 62-78 кв.м; чотирикімнатні квартири – в межах 78-86 кв.м. . Висота стелі «чешок» – 2.55-2.80 м

Переваги «чешок»

Будинки такого типу мають непрохідні кімнати правильної прямокутної форми. Також у них роздільний санвузол, просторий коридор. В таких проєктах була збільшена площа кухні – 7-10 кв.м.

Також квартири мають балкон, в деяких квартирах він не один. Його часто об’єднують з житловою кімнатою чи кухнею, збільшуючи їх розміри.

Часто у «чешках» є додаткове місце для зберігання у вигляді комори, що суміжна з коридором.

До основних плюсів можна віднести й те, що у «чешок», які побудовані із залізобетонних панелей, рівні стелі та підлога, що значно полегшують процес проведення ремонтних робіт.

Основні «недоліки» будинків

Більшість «чешок» через свій відносно немалий вік потребують капітальної модернізації фасаду. Можна побачити, як конструктивні шви між панелями розходяться, втрачається ізоляційний матеріал.

Також в таких будинках часто з’являється грибок. Оскільки дуже слабка теплоізоляція. Це можуть відчути мешканці кутових квартир. Зазвичай зимою стіни сильно промерзають, а влітку навпаки сильно нагріваються.

Крім теплоізоляції, ці будинки мають погану і звукоізоляцію. Особливо в панельних будинках сусіди чудово можуть чути один одного.

Не зважаючи на вищезазначені фактори, «чешки» й досі мають попит серед покупців. Як і у будь-яких типів «пострадянського» житла, «чеський проєкт» має ряд переваг та недоліків. Тільки покупець може вирішити наскільки йому підходить такий будинок для життя.

Інші новини

Зателефонувати нам!