Купівля квартири на “вторинці”: як не стати жертвою аферистів

11 Березня 2021

Рано чи пізно кожен задумається про придбання власних квадратних метрів. Хтось мріє про нерухомість в новобудовах, інші – надають перевагу вторинному ринку нерухомості.

Купуючи житло на вторинному ринку, важливо уважно переглянути інформацію про вибране майно. Для цього  потрібно використовувати реєстри, які дозволять  захиститися від шахрайських схем. Потенційний процес огляду квартири має кілька етапів.

 Встановити власника

Для початку треба з’ясувати, кому належить нерухомість та чи накладено на неї обтяження. Це можна зробити, подавши заявку на отримання інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Ця довідка дає змогу дізнатись – хто власник майна, чи є ще співвласники; коли була куплена квартира; чи зареєстровані якісь права на нерухоме майно, крім права власності (оренда, господарське відання, оперативне управління); чи є щодо нерухомого майна будь-які обтяження (арешт, заборона відчуження, іпотека).

Власник житла  має показати правовстановлюючі  документи, які підтверджують те, що саме він є власником. Запам’ятайте, маєте просити тільки оригінали, копії документів «не проходять».

До правовстановлюючих документів, які підтверджують право власності на нерухомість, належать:

  • договір купівлі-продажу;
  • договір дарування;
  • договір міни;
  • свідоцтво про право на спадщину;
  • рішення суду, тощо.

Перевірка на спір

Перевірте чи була квартира предметом судових спорів. Для цього можна використати вебпортал «Судова влада України» і за ПІБ власника житла перевірити цю інформацію.

Перевірка наявності боргів

Також перевірте чи немає у власника заборгованості по сплаті комунальних платежів. Це можна перевірити  за допомогою Єдиного реєстру боржників.

Перевірка на шахрайство

Зверніться до державного реєстратора, щоб з’ясувати кому і коли переходило право власності на нерухоме майно.  Для цього необхідно надати документ, який засвідчує особу та заплатити адміністративний збір. Обережно! Якщо з’ясується, що у квартири часто і швидко змінювались власники, –  це може означати, що майно замішане в шахрайських схемах.

Нотаріальне оформлення договору купівлі-продажу

Для цього радимо звернутись до нотаріуса, щоб він нотаріально  правильно оформив договір.

Перед тим, як оформити договір, нотаріус також самостійно перевіряє  всі документи на нерухомість. Відзначимо, що якщо правовстановлюючий  документ старий і інформація що майно не міститься у реєстрі, який був створений в 2013  році, нотаріус надсилає усі необхідні запити, щоб отримати підтвердження про реєстрацію такого майна, зокрема у БТІ.

Крім цього, нотаріус має перевірити чи немає у квартирі незаконних добудов чи перепланувань. Також продавцю слід  отримувати дозвіл на відчуження майна за наявності дітей до 18 років та/або обмежено дієздатних/недієздатних осіб.

Нотаріус не зможе оформити договір купівлі-продажу квартири якщо не перевірить  відомості про всіх власників і покупців.  Це допоможе зменшити  ризики отримання проблемного майна.

 

 

 

 

 

Інші новини

Зателефонувати нам!