Про зміни до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи

1 Квітня 2020

До Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи постановою від 23 січня 2019 року №95 Кабінетом Міністрів України було внесено ряд змін. Група компаній “Алтана” вже ознайомилась із ними, і ми підготували для вас статтю, яка розкриває їх сутність. Давайте детальніше розглянемо пункти, які були редаговані.

 

Пункт 3

 

altanaua.com

altanaua.com

altanaua.com

Певні неузгодженості в нормативно-правовій базі проектування та будівництва
поступово усуваються.

У даному випадку фактично підтверджено зміст абзацу другого пункту 9 Порядку розроблення проектної документації на будівництво об’єктів (затверджений наказом Мінрегіону від 16 травня 2011 року №45):
altanaua.com

До цього у Порядку затвердження проектної документації такий випадок не був передбачений.

 

altanaua.com

Однак можна побачити певні неточності:

  • у разі затвердження проектної документації на окрему чергу, особливості порядку набуття права на виконання будівельних робіт виписані не до кінця;
  • у зазначеному випадку конкретних норм щодо порядку або особливостей видачі дозволу на виконання будівельних робіт не містить ні Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності”, ні Порядок виконання підготовчих та будівельних робіт (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року №466);
  • разом з тим органи Держархбудконтролю не можуть відмовляти в розгляді документів, у складі яких подається проектна документація на будівництво, розроблена та затверджена в установленому законодавством порядку;
  • залишаються питання щодо оформлення дозволу на виконання будівельних робіт(назви, адреси об’єкта будівництва, предмету дії тощо).

Пункт 4

 

altanaua.com
Як можна побачити, дані зміни є досить кардинальними, а порядок затвердження
проектів будівництва був суттєво спрощений.

Але, в результаті запровадження цих змін виявляються певні недоліки, що призвели до багатьох відмов у видачі дозволів замовникам будівництва. Основними причинами відмов стали:

  1. відсутність перехідного періоду, коли норма набуває чинності через деякий час після прийняття - замовники, які не встигли затвердити проекти будівництва до 15 лютого 2019 року, або вчасно не ознайомилися зі змінами до порядку затвердження проектів отримали відмови у видачі дозволів.
  2. недотримання встановленого порядку проектування та будівництва - дата передачі проектної документації від проектувальника до замовника не має бути пізнішою від дати затвердження проекту.

Згідно з принципом незворотності дії нормативно-правових актів у часі, проекти, затверджені до 15 лютого 2019 року у чинному на той час порядку, повинні також прийматися до розгляду.
Важливо пам’ятати :
У разі затвердження проектів “заднім числом” можливий конфлікт дат у документах, що приймаються чи створюються на різних етапах проектування і будівництва, послідовність яких визначена частиною п’ятою статті 26 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”:

altanaua.com

Пункт 5

altanaua.com

  1. Згідно з пунктом 6 Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи: Експертиза – завершальний етап розроблення проектів будівництва, і проводиться під час розроблення проекту, а її результати передаються замовнику у складі проектної документації.
    Згідно з новою редакцією: результати оцінки впливу на довкілля додаються до проектної документації у процесі розроблення проекту, перед проведенням його експертизи.

  2. Відповідно до внесених змін до Порядку розроблення проектної документації на будівництво об’єктів (від 12 липня 2018 року) оцінка впливу на довкілля здійснюється перед затвердженням проекту будівництва, а не перед проведенням експертизи.

Однак, в контексті дозвільно-реєстраційних і контрольних процедур особливого значення це не має, так як зазначені дії мають місце до затвердження проекту.

Пункт 10

altanaua.com

 

Очевидно, що остання зміна – найголовніша у плані узгодження процедур експертизи проектів та набуття права на виконання будівельних робіт.
Це є підставою припинити суперечки щодо необхідності експертизи проектів споруд класу СС1.

  • Проте, з’являється нова проблема: щоб уникнути звернення до Держархбудінспекції, у випадку, коли сукупні показники споруд виводять на схему проведення експертизи та отримання дозволу на виконання будівельних робіт як окремої споруди класу СС3, достатньо диверсифікувати структуру об’єкта будівництва. Цим користуються недобросовісні учасники “будівельної спільноти”.
    Проте, з’являється нова проблема: щоб уникнути звернення до Держархбудінспекції, у випадку, коли сукупні показники споруд виводять на схему проведення експертизи та отримання дозволу на виконання будівельних робіт як окремої споруди класу СС3, достатньо диверсифікувати структуру об’єкта будівництва. Цим користуються недобросовісні учасники “будівельної спільноти”.

Зазначена проблема потребує системного вирішення, і зацікавить у першу чергу проектувальників, яким ми пропонуємо звернутися до ДБН В. 1.2-14-2009 “Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ”.

Слабким місцем проаналізованих документів, які подаються для отримання дозволу є питання не про те, що буде будуватися, а про те, хто це буде будувати.

Спеціалісти групи компаній “Алтана” завжди готові надати вам кваліфіковану допомогу в усіх юридичних питаннях щодо підготовки та ведення документації і розібратися в складних нюансах нормативно-правової бази. Ми раді підтримати вас на кожному кроці процесу будівництва.

До послуг групи компаній “Алтана” входить: будівельний проджект-менеджментбудівельно-монтажні роботиархітектурне бюротехнічний нагляд за будівництвомБТІ та реєстрація права власності, і правова допомогаекспертиза охорони праці підприємства.

Запрошуємо вас на консультацію та будемо раді співпраці.

Ми на зв’язку!

Інші статті

Зателефонувати нам!