Термомодернізація будівлі та необхідна документація

10 Січня 2020

Кожен багатоповерховий будинок — складний організм зі непростими теплофізичними характеристиками, тому виникає проблема знайти спеціалістів з термомодернізації житла. Лише кваліфіковані енергоаудитори знають усі тонкощі обслуговування та модернізації багатоквартирних будинків.
Оскільки група компаній “Алтана” — сертифікований енергоаудитор, ми вирішили поділитися інформацією про різновиди якісної термомодернізації житла.

Зміст проектної документації для термомодернізації житла

Останнім часом більшість багатоповерхових будинків оформлені як ОСББ. І головне питання, яке вони намагаються вирішити — Як покращити терморегуляцію будинку?
Під час вибору заходів із термомодернізації будинку необхідно знати:
чи потрібен на це дозвіл, приймати об’єкт в експлуатацію чи ні, яку потрібно оформити документацію?

Заходи без спеціального дозволу та прийому в експлуатацію

На даний час майже всі заходи із термомодернізації не потребують дозволу та виключають необхідність приймати об’єкт в експлуатацію.
Насамперед це стосується:

  • утеплення будівель
    утеплення будівель
  • зміна вікон та дверей
    зміна вікон та дверей
  • вдосконалення внутрішньодомових інженерних систем (опалення, вентиляції, гарячого та холодного водопостачання)
    вдосконалення внутрішньодомових інженерних систем (опалення, вентиляції, гарячого та холодного водопостачання)

Термомодернізація системи опалення

  1. Зміна застарілих теплових пунктів.
  2. Заміна трубопроводів системи опалення.
  3. Балансування опалювальних мереж.
  4. Заміна опалювальних приладів.
  5. Встановлення лічильників у квартирах.

Заходи із термомодернізації, які потребують оформлення проектної документації

Згідно з офіційної постанови КМУ більшість заходів з покращення терморегуляції житлових будинків не потребують оформлення спеціальної проектної документації. Проте без оформлення проектних опрацювань не обійтись. Їх зміст та форма залежить від різновиду заходів термомодернізації.

Оформлення дефектного акту

Будь-який захід із модернізації на початку потребує розрахунків кошторису на ремонт.
У випадку коли жителі ОСББ прийняли рішення замінити старі вікна у місцях публічного користування на енергоефективні все, що потрібно скласти перелік розмірів вікон та їх кількість. З цією інформацією потенційний виконавець зможе розрахувати вартість заміни вікон.

Або у випадку заміни зношених трубопроводів необхідно скласти приблизний дефектний акт. У ньому зазначають:діаметри та протяжність трубопроводу, що потрібно замінити. Саме на цих даних і буде складений кошторис.
Дефектні акти розробляють у випадку будь-яких ремонтно-відновлювальних робіт.

  • Частковий ремонт покрівлі.
    Частковий ремонт покрівлі.
  • Заміна зношеної запірно-регулюючої арматури.
    Заміна зношеної запірно-регулюючої арматури.
  • Відновлення термоізоляції трубопроводів
    Відновлення термоізоляції трубопроводів

Для уникнення непорозумінь по грошовому питанню та обсягу проведених робіт доцільно буде складати дефектні акти разом з потенційними виконавцями.

Проектно-кошторисна документація

Окремі випадки значних за обсягом заходів модернізації потребують допомоги спеціалізованих проектних організацій. Саме вони і складають для жителів ОСББ проектно-кошторисну документацію. На основі складеної документації проводиться тендер, який дозволяє ефективно підібрати підрядну організацію для виконання необхідних послуг.
Наприклад, заміна вертикальної системи опалення будинку на горизонтальну потребує складання проектно-кошторисної документації.

Усі вищезазначені випадки термомодернізації житла стосуються загальнодомового рівня і виконуються за рішенням колективу жителів ОСББ. Для уникнення складнощів з підрахунками необхідного кошторису та правильного складання проектної документації — користуйтесь послугами офіційних енергоаудиторів.

Група компаній “Алтана” – команда надійних, кваліфікованих та досвідчених фахівців з проведення енергетичної експертизи.

А також до наших послуг входить: будівельний проджект-менеджмент, будівельно-монтажні роботи, архітектурне бюро, технічний нагляд за будівництвом, БТІ та реєстрація права власності, і правова допомога, експертиза охорони праці підприємства.

Запрошуємо вас на консультацію та будемо раді співпраці.

Ми на зв’язку!

Стаття підготовлена за мотивами журналу “Вісник Будівельника”.

Інші статті

Зателефонувати нам!