Проектна документація на будівництво 2019: Зміни в розробці

3 Січня 2020

У 2019 році прийнято чергові зміни до порядку розроблення проектної документації на будівництво. Група компаній “Алтана” завжди слідкує за змінами у нормативних актах оскільки це основа успішного процесу будівництва. Пропонуємо вам разом з нами детально розглянути та розібратися з новою редакцією.

Зміни у нормативах щодо умов доступу осіб з інвалідністю

 

altanaua.com

 

Якщо поглянути на нові уточнення з точки зору практичної реалізації виникає перше питання, як зрозуміти конкретне значення фрази:
“нормативи з питань створення умов для безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення”

Точне сформульоване визначення відсутнє у ряді базових містобудівних законах: “Про архітектурну діяльність”, “Про будівельні норми”, “Про основи містобудування”.
Шукати відповідь можна ще у підзаконних актах, мета яких: конкретне та детальне нормативне регулювання комплексу суспільних відносин.
Так попередня редакція була більш предметною бо пункт 9 та 11.3 мали посилання на конкретні нормативно-правові акти та будівельні норми.

Група компаній “Алтана” розглянула термін “норматив” під кутом синоніма до слова “норма”.

Документаційна база

  1. Норми відповідних нормативно – правових актів
    (Конституції, кодексів і законів України, указів Президента України, постанов та декретів Кабінету Міністрів України, наказів центральних органів виконавчої влади)

  2. Нормативні акти технічного характеру
    (державні та галузеві
    будівельні норми)

  3. Нормативні документи
    (стандарти, підтриманні нормативно-правовими актами
    та будівельними нормами)

Як висновок, припустимо, що можна не відокремлювати окремі акти у групу і назвати їх нормативами, але точну відповідь надасть лише Мінрегіон.
Оновлений пункт 4.2 провокує на неправомірне тлумачення: не вказаний у завданні на проектування нормативний акт можна не виконувати.
Якщо згадати 27 статтю Закону України “Про архітектурну діяльність” виникає суперечність:
замовники зобов’язані не включати до завдання на проектування вимог, що суперечать вимогам законодавства України.

Зміни до складу та змісту ДБН

altanaua.com

Нова редакція створює питання про дублювання нормативних документів. ДБН та порядок проектування містять норми, що фактично дублюються, але відрізняються у формулюваннях. Група компаній “Алтана” вважає, що таке дублювання зробить певний акт самодостатнім, при умові зібрання усіх норм в одному документі, а це нереально.

Неточності першого абзацу пункту 15.5

  • не визначено такий вид будівництва як  комплекс
    не визначено такий вид будівництва як комплекс
  • формулювання поширюється на черги будівництва, сюди входить і комплекс
    формулювання поширюється на черги будівництва, сюди входить і комплекс

Другий абзац пункту 15.5

  1. дозвіл на виконання будівельних робіт,
    отриманий до 2 липня 2019 року — можливість не вносити
    зміни до проектної документації.

  2. стосується об’єктів будівництва до складу яких входять об’єкти класу відповідальності СС2 та\або СС3, та СС1, які за сукупними показниками перевищують рівень встановлений для об’єктів класу СС1.

Третій абзац пункту 15.5

  1.  Виникає розбіжність з другим абзацом. Адже, побудований об’єкт будівництва (повністю чи частково) має мати дозвіл на будівництво. Що автоматично відносить його до зони впливу попереднього абзацу.
  2.  Не передбачає жодних винятків.
  3.  Підвищення вимог у нормативних документах на будь-якому етапі будівництва призводять до необхідності коригувати проектну документацію.

Четвертий абзац пункту 15.5

  1. зміна формулювань “терміни” і “строки”
  2. за умови укладання у встановлені замовником строки будівництва не потрібно коригувати проектну документацію
  3. проконтролювати цей процес дуже важко

До команди групи компаній “Алтана” входять кваліфіковані спеціалісти та юристи, які завжди раді допомогти вам розібратися у всіх нововведеннях стосовно процесу будівництва. А також ми готові не лише самостійно підготувати для вас всю необхідну проектну документацію, а й бути з вами на всіх етапах будівництва.

А також до наших послуг входить: будівельний проджект-менеджмент, будівельно-монтажні роботи, архітектурне бюро, технічний нагляд за будівництвом, БТІ та реєстрація права власності, і правова допомога, експертиза охорони праці підприємства.

Запрошуємо вас на консультацію та будемо раді співпраці.

Ми на зв’язку!

Стаття підготовлена за мотивами журналу “Вісник Будівельника”.

Інші статті

Зателефонувати нам!