Як теплопункт підвищує енергоефективність однотрубних систем опалення?

30 Грудня 2019

Більшість житлових будівель в Україні побудованих на початку 90-тих років, оснащенні однотрубною вертикальною системою опалення. Причиною цього є конструкційна простота, легкість монтажу, мінімальне обслуговування та звичайно дешевизна. Однак головний мінус однотрубних систем — вони не відповідають сучасним нормам у галузях енергоефективності та ресурсоощадженні. Саме тому вони підлягають обов’язковій модернізації.

Оскільки група компаній “Алтана” займається будівельними та проектними роботами  важливо під час будівництва новобудови з самого початку правильно сконструювати теплові мережі.

Теплотехнічний розрахунок як засіб модернізації.
На основі теплотехнічного розрахунку проектуються нові системи опалення. Цей спосіб розрахунку базується на даних про тепловіддачу будівлі, які дозволяють:

  1. Визначити тип і кількість опалювальних приладів
    (радіаторів, конвекторів)
    для розміщення у приміщеннях.

  2. Витрати, кількість та параметри теплоносія,
    завдяки якому створюється сприятливий
    температурний режим.

Про теплоносій і процес його циркуляції

Для безперешкодної циркуляції теплоносія в внутрішньобудинкових мережах потрібно визначити параметри необхідного тиску. Для цього використовують гідравлічні розрахунки. Саме вони дозволяють розрахувати гідравлічний опір системи опалення будівлі. Базуючись на цих розрахунках обирається технічний засіб, який відповідає за циркуляцію теплоносія. Переважна більшість будинків для цих цілей оснащена гідроелеватором.

Як працює гідроелеватор?

Почнемо з того, що гідроелеватор — це водоструменева помпа, яка виконує функцію з’єднання внутрішньо домової системи опалення з магістральними тепломережами.

Схема роботи гідроелеватора

  1. Зниження температури теплоносія до необхідного максимуму внутрішньодомових мереж
  2. Змішування теплоносію, що надходить ззовні з вже обробленим
  3. Охолодження теплоносію завдяки проходженню через опалювальні прилади у будівлі
  4. Зниження тиску первинного теплоносія
  5. Спричиняє перепад тиску

teplonosiy.altanaua.com

Чому однотрубна система опалення потребує додаткової модернізації?

Головна особливість цієї системи — нерівномірний розподіл теплоносію між стояками та опалювальними приладами. До цього призводить саме конструкція однотрубних систем опалення:

  1. Привідна і відвідна тепломагістраль
  2. Розташування у підвалі та на горищі
  3. Вертикальні опалювальні стояки
  4. Послідовно приєднані опалювальні прилади

Як наслідок маємо:

  • теплоносій вищої температури отримують стояки, що розташовані ближче до теплопункту
    теплоносій вищої температури отримують стояки, що розташовані ближче до теплопункту
  • більше теплової енергії виділяють теплові прилади — ближче розташовані до привідної магістралі
    більше теплової енергії виділяють теплові прилади — ближче розташовані до привідної магістралі

Варіанти модернізації однотрубних систем

Установка дросельних шайб різного діаметру вирішує нерівномірність подачі теплоносію по вертикальним стоякам. У другому випадку використовують нівелювання кількості секцій теплових приладів. Завдяки тому, що радіатори, які встановлені ближче до привідної магістралі мають менше секції ніж ті, що знаходяться біля вивідної магістралі — циркуляція теплоносія збалансовуется.

Сучасні норми енергоефективності та ресурсоощадження

Однотрубні системи опалення мають багато плюсів, але група компаній “Алтана” хоче звернути вашу увагу на те, що з плином часу на зовні виходить головний їх мінус. Вони не відповідають сучасним нормам, зокрема тих, що впливають на енергоефективність будівлі. Причиною цього є непристосованість гідроелеватору до змін.
Запорука безперебійної роботи гідроелеватора є постійний гідравлічний опір внутрішньо домової системи опалення. На цю зміну опору впливають два фактори:

  • людський (несанкціоноване та неправомірне втручання жителів будинку)
  • плин часу (стікає термін експлуатації)

Балансувальний клапан — як основний вихід із проблемної ситуації

Група компаній “Алтана” вважає, необхідно замінити гідроелеватор на індивідуальний теплопункт (ІТП). Завдяки помповій циркуляції та засобам автоматизації ІТП зможе вчасно реагувати на будь-які зміни гідравлічного опору цілої будівлі і таким чином налагодить опалювальну систему.

Але залишається невирішеним питання регулювання руху теплоносію на окремо взятих стояках, на циркуляцію якого і впливають дії мешканців по самовільному покращенню системи опалення та термін експлуатації.
Саме для розв’язання цієї проблеми Алтана радить провести заходи для балансування системи опалення.
Встановити автоматичний балансувальний клапан — просте та ефективне рішення.

 

Переваги

  1. Розташування: після кожного останнього опалювального приладу
  2. Датчик температури обробленого теплоносія
  3. Регульована термоголовка
  4. Гофрована ємність (сильфон)

Схема роботи балансувального клапана

Термоголовка регулює температуру обробленого теплоносію згідно з температурним графіком. У випадку підвищення температури теплоносію речовина у датчику розширюється, що передається до сильфона. Це призводить до переміщення штоку клапана, який зменшує потік теплоносія. При зменшенні температури відбувається зворотний процес.

klapan.altanaua.com

Метод балансування циркуляції теплоносія однотрубних систем опалення завдяки автоматичним балансуючим клапанам прийшов до нас зі Східної Європи. Але цей метод де далі більше набирає популярності і в нашій країні. Група компаній “Алтана” зауважує, що модернізація завдяки цій технології призводить до економії теплової енергії до 20%. Що свідчить про велику енергоефективність цього методу.

А також до її послуг входить: будівельний проджект-менеджмент, будівельно-монтажні роботи, архітектурне бюро, технічний нагляд за будівництвом, БТІ та реєстрація права власності, і правова допомога, експертиза охорони праці підприємства.

Запрошуємо вас на консультацію та будемо раді співпраці.

Ми на зв’язку!

Стаття підготовлена за мотивами журналу “Вісник Будівельника”.

Інші статті

Зателефонувати нам!