Будинок-шале

17 Грудня 2021

Ті, хто має можливість купити чи побудувати власний будинок, зазвичай прискіпливо вивчають  архітектуру. У ній є багато різних стилів, і один з самих незвичайних  напрямків – шале.

Шале – це назва маленького французького будинку, розташованого на мальовничих альпійських луках. У затишних та скромних будинках жили мисливці. Вони будували свої житла, використовуючи підручні будівельні матеріали, якими обдарувала природа: камінь та дерево. Поєднання різних матеріалів мало практичну цінність для життя в горах. Міцний кам’яний перший поверх витримував сніг та гірські лавини, а дерев’яний верх будинку з похилим двосхилим дахом оберігав від вітру та скупчення опадів. Часи середньовіччя минули, а романтичні, затишні  будинки шале, що ніби зливаються з природою, надовго прижилися в Європі.

Будинок шале – це будова з похилим дахом з  природних матеріалів, що відрізняється затишком, атмосферою спокою та розслаблення.

Відмінні особливості архітектури в стилі «шалі» – це:

Пологий дах. Дах у таких будинках  розташовується під великим кутом, щоб будь-які опади – сніг, дощ, град – спадали з нього самостійно. 

Природне освітлення. Частіше всього в подібних будинках встановлюють великі або панорамні вікна. Це зроблено для того, щоб сама будівля нібито «зливалася» з місцевим пейзажем, а в кімнатах була велика кількість природного світла.

Два поверхи. Більшість будиночків у стилі шале мають два поверхи. Перший поверх зазвичай побудований з каменю або цегли. Другий поверх будують з деревини.

Haтуpальні матеріали. Haтуральні матеріали використовуються не тільки для будівництва самої будівлі, але і для внутрішнього оздоблення. Наприклад, стиль «шале» в архітектурі не передбачає використання пластикових вікон. На їх місце встановлюють звичайні дерев’яні рами. Стіни можуть бути відокремлені вагонкою, стилізовані під деревину або камінь або взагалі залишитися без оздоби.

Простота. У стилі «шалі» немає місця вичерпним орнаментам, позолоченим декорам, яскравим відтінкам, які притаманні класиці чи модерну. Основна ідея стилю  – практично повне єднання з природою, тому в таких будиночках присутня проста, яка і створює своєрідний  затишок.

Haвіси. Для таких будинків характерні є навіси над ганком, балкони, тераси. Вони надають затишок та змогу сховатись від літнього сонця.

Ландшафт. Будинки шале вигідно виглядають серед природи, тому їх зводять заздалегідь за містом.  Колорит таких  будинків  зазвичай відчувається на фоні високих гір, дерев, великих кущів.

 

Інші новини

Зателефонувати нам!