Розірвання договору оренди комерційного приміщення: основні моменти

18 Лютого 2021

Іноді буває, що орендодавець чи орендар хочуть розірвати договір оренди раніше, ніж  він закінчується. І так,  це зробити можливо.

Запам’ятайте, розірвати договір оренди комерційної нерухомості можливо за угодою двох сторін або на підставах, які передбачені в договорі. Є і третій варіант – за рішенням суду. Якщо ви за угодою двох сторін  розриваєте договір комерційної нерухомості, який був укладений на термін більше 3 років, то така дія вимагає нотаріального посвідчення.

Якщо виникають порушення  зобов’язання, то сторона договору   може вимагати  від іншої сторони   їх виконання. Якщо винна сторона не хоче виправити порушення орендного договору у зазначений термін або не вносить зміни, чи відмовляється розірвати договір оренди, орендодавець має всі підстави для звернення до суду, щоб розірвати дію цього договору.

 Умови договору, при порушенні яких, договір оренди комерційного приміщення буде вважатися розірваним, можуть передбачити у договорі обидві сторони.

Виконання договору оренди невід’ємно пов’язане з об’єктом орендованої нерухомості, а значить, що орендарю  потрібно звільнити орендоване приміщення в момент розірвання договору оренди.

Якщо уклали договір про оренду комерційного приміщення на невизначений термін, то для того, щоб припинити його дію, потрібно надіслати лист з повідомленням про цей намір власнику орендованого майна. Якщо строк не прописаний у договорі чи не встановлений законом, повідомити маєте не пізніше,  ніж за три календарних місяці до запланованої дати розірвання договору оренди. У договорі можете прописати наперед інший термін, який може бути як менше, так і більше ніж три місяці. Це питання може бути  вирішено сторонами за взаємною згодою при підписанні договору.

Не забувайте, що повертати орендоване приміщення потрібно  на основі акту повернення.   Якщо не звільнете вчасно приміщення, будете змушені  сплатити орендну плату за період прострочення повернення приміщення.

Переважна більшість орендодавців у договорі оренди нерухомості вказують додаткові умови, які  законодавчо не визначені, цим самим покладають на себе додаткові контролюючі функції.

Юристи радять прискіпливо і уважно перевіряти всі деталі договору. Не допускати до нього включення положень, які завідано не можливо виконати чи які є невиправданими (в такому разі при наявності судового спору – суд може критично розцінити їх або визнати недійсними).

Пам’ятайте пильність і знання своїх прав і обов’язків дозволяють уникнути негативних наслідків. І не бути ошуканими недобросовісними орендодавцями чи орендарями.

 

Інші новини

Зателефонувати нам!