Оренда комерційної нерухомості: корисні поради

21 Січня 2021

Вирішили взяти в оренду комерційний об’єкт, підійдіть прискіпливо до його вибору. Оскільки   параметри і функціональні характеристики впливають на те, як швидко зможете розпочати підприємницьку діяльність. Запам’ятайте, орендуюче приміщення має повністю задовольняти потреби вашого бізнесу.

Перш за все треба визначитись, як будете шукати конкретне приміщення – самостійно чи звертатись до ріелторів в агентствах нерухомості. У першому  випадку треба мати значний запас вільного часу, а також не треба забувати, що такий варіант несе за собою різні ризики. Звертаючись до агентств нерухомості, ви економити час, сили і нерви, а також  захищаєте себе  від потенційних шахраїв.

Оренда комерційного об’єкта  потребує значних  матеріальних затрат. На ціну об’єкта впливає його місце розташування, зовнішній вигляд, внутрішнє наповнення. Для початку радимо скласти детальний бізнес-план, де буде зазначено, скільки витрачаєте на оренду,  скільки приблизно маєте заробляти. Оренда ніколи не має бути більшою за плановий дохід, бо виникає питання доцільності вибору саме цієї нерухомості.

Ключовим фактором в оренді комерційного приміщення є його конфігурація. Ідеальним варіантом для оренди буде приміщення,  яке можливо використовувати   під будь-який вид діяльності.   Це дає можливість орендарю зробити перепланування і ремонт опираючись на свій смак та конкретні потреби бізнесу.

Хоча, якщо треба приміщення для надання послуг населенню, то краще вже обирати готові офісні приміщення. Зазвичай в об’явах орендарі так і вказують –  «приміщення під перукарню, салон краси тощо».

Перед тим, як берете в оренду, перевірте наявність та працездатність витяжки та вентиляційних систем,  електрики, каналізації, опалення. Саме цих сучасних комунікацій потребує більшість видів діяльності.

Особливу увагу звертайте на справність вентиляційних систем. Адже у приміщенні будуть працювати люди. Якщо у будівлі відсутня потужна автономна вентиляція – це може бути перешкодою для відкриття ресторану, кафе чи продуктового магазину.  Відвідувачів і сам персонал не мають турбувати сторонні запахи. Жодна санітарна служба не дасть дозвіл на відкриття підприємства громадського харчування або продуктового магазина, якщо об’єкт має тільки  загальнобудинкову вентиляцію.

Радимо орендарям, чий бізнес пов’язаний з використанням енерговитратного обладнання (холодильників, електропечей, верстатів, процесорів), звертати увагу на стан  електропостачання. Електричні кабелі в приміщенні були достатньо місткими, щоб забезпечити потреби підприємства в повному обсязі.

Зараз більшість орендарів також встановлюють на свої об’єкти відеоспостереження і користуються послугами охорони. Вони розуміють, що оренда таких приміщень  пов’язана  з виробництвом,  зберіганням і реалізацією товарно-матеріальних цінностей, використанням дорогої апаратури і техніки.

На ринку існує багато компаній, які надають кваліфіковану і надійну охорону, тому якщо  не влаштує фірма,  можете обрати іншу.

Інші новини

Зателефонувати нам!