Оренда квартири: на що звертати увагу?

24 Грудня 2020

Ну от ви нарешті вибрали ідеальний варіант, який припав вам до душі. Ви  хочете зустрітись з власником, але перед цим вам варто йому зателефонувати, щоб особисто домовитись про зустріч.

Для початку уточніть, з ким дійсно говорите –  з власником житла чи ріелтором або з ким-небудь ще. Поставте орендодавцю пару питань: «На якому поверсі знаходиться квартира або куди виходять вікна?». Запам’ятайте,  власник без жодних зволікань відповість на ці прості запитання, але  якщо він почав запинатись, можливо хоче вас обдурити.

Якщо ви відчуваєте, що все в порядку, то уточніть всю інформацію, яка зазначена безпосередньо в оголошенні. Наприклад, скільки коштує оренда в місяць, який депозит необхідно залишати і чи потрібно оплачувати останній місяць. Або чи дійсно квартира знаходиться близько біля метро і не треба до нього їхати ще іншим транспортом.  Загалом, уточніть всю інформацію, яка цікавить вас.

Вас задовольнили відповіді на запитання, домовляйтесь про особисту зустріч. На що треба звернути увагу.  Придивіться до людини, в чиїй квартирі ви будете жити.  Розпитайте про колишніх орендарів, чому вони припинили знімати житло. Якщо почуєте в їх адресу багато претензій, то можливо  що це упереджене ставлення поширюється на всіх, хто користується його майном.  Є випадки, коли власники занадто дошкуляють своїм орендаторам. Зазвичай це стосується пенсіонерів, які часто є дуже недовірливими і до всіх ставляться з підозрою.

Не забувайте, що переїзд справа дуже витратна, тому одразу треба оговорити питання про те, на який термін буде здаватись житло.  Постарайтеся дізнатися, наскільки ймовірним є, що вас попросять звільнити приміщення раніше, ніж ви самі вирішите з’їхати. Якщо з цим розібрались переходьте до огляду квартири.

Почніть з оцінки  під’їзда. Його стан може багато розказати про мешканців будинку і ваших потенційних сусідів. Якщо є можливість поспілкуйтесь з сусідами особисто. Дізнайтесь про людей, які жили тут до вас. Також,  якщо мешканці сусідніх квартир не новосели, то вони точно знають  вашого орендодавця, а ви зайвий раз переконаєтеся в тому, що він власник.

Не забудьте перевірити, в якому стані знаходяться замки. Щоб у майбутньому не виникло такої ситуації, що вам прийдеться чекати під дверима, поки хтось вас пустить усередину. Також вас має насторожити той факт, що замків декілька,  а ключ вам дають тільки один. Власник може сказати, що іншими замками давно не користуються, так як вони зламані. В такому випадку вимагайте, щоб їх полагодили, а вам віддали повний комплект ключів.

У квартирі особливу увагу зверніть на сантехніку, якщо побачили, що підтікає кран одразу вкажіть на це власнику. Подивіться і на лічильники, пломби мають бути в цілісності.

Також детально подивіться на стан меблів та оцініть наскільки вони зношені. Перевірте чи працюють всі електричні прилади, якими будете користуватись. Не забудьте звернути увагу на справність і вмикачів. Питання наявності інтернету також оговоріть відразу.

Якщо у вас алергія на тварин, то запитайте, чи були у попередніх мешканців собаки чи коти.

Вас влаштувало все у майбутньому житлі, можете сміло переходити до складання договору.

 

Інші новини

Зателефонувати нам!