Оренда квартири –  з чого починати?

22 Грудня 2020

Ні для кого не секрет, що оренда квартири питання, до якого необхідно підійти  відповідально. Іншими словами, це ціла наука. Не у всіх з першого разу виходить вдало орендувати квартиру. Досить часто можна потрапити  в руки шахраїв і віддати їм  немалу суму грошей.

Щоб цього не сталось, просто треба на етапі пошуку визначитись: який об’єкт треба, на яку суму розраховуєте, і як будете шукати – самостійно чи за допомогою ріелтора з агентства нерухомості.

Співробітники агентства нерухомості «Алтана» вирішили створити для вас коротку інструкцію. На що треба звернути увагу, якщо самостійно шукаєте житло через спеціалізовані сайти    або пабліки в соціальних мережах, де з легкістю можете потрапити на хитрощі шахраїв.

Середня вартість оренди квартири:  запам’ятайте, що занадто «солодкі» оголошення – фейк. Ви ж самі розумієте, що велика студія з євроремонтом біля метро і в самому центрі, не може коштувати копійки.

Переказ  коштів на карту:  зазвичай цей пункт випливає з попереднього. Ви телефонуєте по оголошенню, вам кажуть, що охочих на цю квартиру дуже багато, але якщо ви скинете пару тисяч гривень, то квартира буде ваша. Знайте – ви розмовляли з шахраєм. Гроші треба давати тільки тоді, коли побачите квартиру на власні очі.

Справжність фотографій квартири: щоб переконатися в правдивості інформації з оголошення, перевірте фотографії квартири на справжність. Зробити це можна, наприклад, домовитись про перегляд квартири або через пошук за картинками Google. Вас не має лякати той факт, що квартира може бути розміщена на декількох сайтах одночасно, але якщо іі опис, адреса і контактна інформація особи кардинально різна, це вже має насторожити.

Відсутність фотографій квартири: якщо в оголошенні нема фото об’єкта це дуже дивно. Означає, що з квартирою щось не так, або іі взагалі не існує.

Частота розміщення оголошення: напевно ви інколи звертали увагу, що об’єкт то здається, то не здається. Два тижні тому квартира здавалася, потім її зняли, а через місяць вона знову «світиться» в актуальному. І так по колу. Можливо справа не у власнику, а в орендарях. Але все ж таки такі оголошення мають насторожити.

Контактна особа: ви маєте вияснити – хто ж займається питанням здачі квартири: власник чи ріелтор. Знайте, якщо не хочете платити комісію, рівну половині або навіть всієї суми щомісячного платежу, то оголошення від ріелторів вам не підходять.

Агенти з нерухомості можуть значно полегшити вам життя і знайти квартиру вашої мрії. Але є і ті, які добряче попсують нерви, марно витратять вам час і спустошать ваш гаманець.  На що звертати увагу, якщо звертаєтесь до ріелтора, і що має насторожувати.

Не називає компанію: ріелтор не може назвати компанію,  в якій працює або працював раніше. Якщо він говорить, що є штатним працівником конкретного агентства нерухомості, то не полінуйтесь і зверніться в цю компанію, щоб перевірити  це безпосередньо.

Не цікавиться, хто і в якому складі буде проживати у квартирі: будь-який власник оговорює з ріелторам портрет майбутнього орендатора. Якщо під час розмови у вас не питають про кількість мешканців, наявності тварин і постійної роботи – це «дзвіночок».

Не є експертом у своїй сфері: якщо ріелтор не може написати розписку про отримання грошей чи заповнити договір майна на житла – перед вами не ріелтор.

Просять  оплатити комісію до укладення договору: запам’ятайте, що агент з нерухомості отримує комісію тільки після укладення угоди. Якщо від вас вимагають оплату заздалегідь – не піддавайтеся і не переказуєте кошти.

Займається тільки однією квартирою: у ріелтора зазвичай є декілька об’єктів. Дивно, коли агент весь свій час присвячує тільки одному об’єкту.

 

Інші новини

Зателефонувати нам!