Екологічне будівництво в Україні у 2020 році

3 Квітня 2020

Загальні екологічні проблеми в Україні та у світі

Екологічність будівництва — це не просто новомодний плин та хайп, це вимушений спосіб мислення сучасної людини. Якщо ми хочемо залишатися здоровими, і щоб наші діти не отримали після нас у спадщину океани пластмаси і забруднене повітря, ми зобов’язані піклуватися про стан навколишнього середовища вже зараз.

altanaua.com

Будівлі великих міст споживають:

  • 40% всієї первинної енергії;
  • 67% всієї електрики;
  • 40% всієї сировини;
  • 14% всіх запасів питної води.

А також виробляють 35% всіх викидів вуглекислого газу і мало не половину всіх твердих побутових відходів.

Проектування, зведення, експлуатація, ремонт та знесення в сфері будівництва та нерухомості потребує оптимізації технологій і вони дійсно приходять на допомогу.

Екологічне будівництво

Екологічне будівництво

це зведення об’єктів нерухомості з меншим використанням ресурсів та енергоефективна їх експлуатація у майбутньому. Тобто, такі будівлі зводяться з екологічно чистих матеріалів, і дають можливість мешканцям використовувати альтернативні джерела енергії для їх обслуговування. Крім того, такі будівлі є більш комфортними та не шкодять здоров’ю людини та довкіллю.

«Зелене» будівництво має за мету повністю переглянути підхід до будівництва, і не лише, наприклад, встановлювати сонячні батареї та називатись екологічним, а починати дбати про навколишнє середовище з перших етапів проектування та планування, процес виготовлення екологічних матеріалів з вторинної сировини, їх доставку до будмайданчика, поважне відношення замовника до працівників, поважне відношення працівників до своєї роботи, систему утилізації відходів та багато іншого.

 
Міжнародні сертифікати екологічного будівництва

Одною з найвідоміших систем оцінки екологічності будівель є британський метод BREEAM — Building Establishment Environmental Assessment Method або «Метод екологічної ефективності будівель». Його започаткували у 1990 році в компанії BRE Global, і з тих пір метод оцінює та контролює зведення будівель майже по всьому світу, а також має міжнародний стандарт енергоефективного та екологічного проектування, яким може користуватись будь-який забудовник.

Вже понад 550 000 споруд отримали сертифікат BREEAM. Їх умови будівництва відповідали цілому спектру екологічних питань: використання електроенергії та води, кількість відходів, вплив на здоров’я будівельників та мешканців, кількість бензину, використаного для транспортування будівельних матеріалів, ергономічність дизайну тощо.

altanaua.com

Через 8 років після BREEAM з’явився ще один сертифікат оцінювання екологічного будівництва LEED — Leadership in Energy and Environmental Design або «Супровід у сфері енергоефективного та екологічного проектування». За допомогою 100-бальної шкали компанія оцінює наскільки об’єкт будівництва «зелений», тобто корисний для довкілля. До факторів оцінки входить місце зведення, об’єми використаної води та природних ресурсів, кількість шкідливих викидів в атмосферу, якість матеріалів, дизайн та інше. Будівля, що відповідає нормам LEED може отримати один з 4 видів сертифікатів.
До сертифікацій оцінювання екологічності будівництва також відносяться:

  • U.S. Green Building Council;
  • CASBEE;
  • Green Star Certification;
  • German Sustainable Building Council та інші.

У світі споживацтва не так давно з’явився термін «sustainability». Буквально він перекладається як «стійкість» або «сталість» оточуючої середи. Насправді це ціла філософія у сфері екології, що має на увазі збереження ресурсів планети за допомогою максимальної кількості заходів та свідомого підходу до життя. Сучасний енвіроментальний менеджмент допомагає людям вживати більш якісну та корисну їжу, сортувати сміття, обирати екологічні тканини для одягу та побуту, економити воду, не використовувати шкідливого пального та хімічні речовини, що забруднюють планету. Будівництво є однією з важливих сфер, де потрібно слідкувати за підходом «sustainable». В Україні цей рух новий, але поступово набирає оберти. Так, з’являються природоохоронні проекти, набувають чинності закони про енергоефективність будівель та використання екологічних матеріалів, все більше державних та приватних забудовників встановлюють сонячні батареї, будують станції для електромобілів, сортують сміття, висаджують зелені зони, використовують теплиці для вирощування екопродуктів, користуються системою «розумного будинку».

altanaua.comaltanaua.comaltanaua.comaltanaua.comaltanaua.comaltanaua.com

Екологічні проекти групи компаній «АЛТАНА»

  • Серед екологічних проектів групи компаній «АЛТАНА» треба відзначити будівництво житлового комплексу «Садочок» у передмісті Києва. У 2019 цей ЖК отримав премію «Український Будівельний Олімп» у номінації «Заміський комплекс року», оскільки він розташований на природі серед яблуневих садів у селі Новосілки. Поруч знаходиться незаймане та чисте озеро, у комплексі чисте повітря та передбачені зелені алеї, двір без машин та вся інфраструктура «маленького містечка» спрямована на розвиток «зеленого» способу життя.
  • Також група компаній «АЛТАНА» звела ЖК «Orange Park», який знаходиться на природі за межами Києва, має 4000 м2 зеленої зони для прогулянок у кожному дворі, точки для розливу артезіанської води з додатковою фільтрацією OSMOS, велопаркування, технології економії гарячої та холодної води у квартирах, системи енергозберігання, а серед технологій будівництва є використання утеплення базальтовою плитою — екологічно чистим, протипожежним, та безпечним для здоров’я матеріалом.
  • Ще одним проектом групи компаній «АЛТАНА» є ЖК «4 сезони». Він розташований в найзеленішому районі Києва, в Голосієво. Житловий комплекс матиме облаштовану та озеленену прилеглу територію, зручну транспортну розв’язку, що економитиме паливо, а для зовнішніх і внутрішніх перегородок будинків використаний газобетонний блок з натуральної сировини.
  • ЖК «City Lake» та ЖК «Білий Шоколад» також відносяться до проектів групи компаній «АЛТАНА». Ці житлові комплекси дбають про екологію та регулярно долучаються до подібних проектів: висаджують дерева у рамках проекту «Озеленення України», мають спеціальну зону для підзарядки автомобілів, по всій території встановлений автоматичний полив рослин, який економить воду та забезпечує пишну рослинність, надає мешканцям можливість сортувати сміття та веде рубріку #зеленіновини у Facebook.

Сучасні екологічні технології у будівництві

Зарядні станції для електроавтомобілів, електромотоциклів та велопарковки

Зарядні станції для електроавтомобілів, електромотоциклів та велопарковки

Така станція, де власник може лишити свій транспорт без страху що його вкрадуть або пошкодять, знаючи, що він завжди може «зарядитися» і їхати далі, спонукає мешканців купляти саме електричні засоби пересування. Це саме стосується й велосипедів: дуже часто люди у великих містах їх не використовують тому, що їх нема де лишити в безпеці. Але зменшуючи кількість вихлопних газів через використання палива, ми зберігаємо чисте повітря та природні ресурси.

Використання сонячних панелей

Використання сонячних панелей

Україна долучається до «зелених» тенденцій та у парках та деяких ЖК вже встановлюють сонячні батареї для ліхтарів і освітлення територій у темну пору доби. Так, у ЖК «Аристократ», «Solar City», «Einstein Concept House», «Медовий» в тій чи іншій кількості влаштовуються сонячні панелі. Це дозволяє економити електричну енергію, не наносити шкоду ґрунту та не виробляти шкідливі для атмосфери викиди. Сонячні панелі потребують мінімального обслуговування та служать довго.

Використання екологічних технологій та матеріалів в будівництві

Використання екологічних технологій та матеріалів в будівництві

Вибір матеріалів для екологічного будівництва в Україні розширюється з кожним роком. Так, для тих, хто будує приватні будинки є безліч цікавих варіантів: солом’яні блоки з дерев’яними каркасами (LiveHouseBuilding), канадська технологія SIP-панелей, крос-ламінована деревина, «пасивний» дім Passivhaus з високою теплоізоляцією та виробленням електроенергії за допомогою альтернативних джерел, автономний будинок без зовнішніх комунікацій PassivDom. До того ж, грамотний дизайн, сучасні вікна та системи опалення суттєво економлять ресурси планети.

Також не треба забувати про такі «дрібниці» як відповідність державним будівельним нормам, ергономічні планування квартир та будинків, зручна транспортна розв’язка та популяризація житла в передмісті є кроками до «зеленого» способу життя та збереження екології та власного здоров’я.

Озеленення територій

Озеленення територій

Переважна більшість житлових комплексів України турбується не лише про зведення самих будинків, а й про облаштування комфортної інфраструктури для своїх мешканців, у тому числі й паркових зон, зелених насаджень та «дворів без машин».

 Впровадження системи «розумний будинок»

Впровадження системи «розумний будинок»

За допомогою сучасних технологій можна регулювати електропостачання, температуру батарей, включати та відключати з телефона такі прилади як бойлер, кондиціонер чи теплу підлогу, що суттєво економить як бюджет мешканців на комунальні послуги, так і природні ресурси.

Що ми можемо зробити для екології України та планети вже зараз?

altanaua.com

Слідуючи принципу sustainability кожен з нас може робити невеличні та нескладні дії, які збережуть навколишнє середовище та дозволять жити повноцінно та довго. Ось список деяких з них:

  1. Більше ходити пішки або їздити на велосипеді замість того, щоб користуватись автомобілем або автобусом.
  2. Вимикати електропристрої, якщо ними не користуєтесь.
  3. Економити воду, папір, не використовувати поліетиленові пакети для сміття та ходити в супермаркет з «авоською».
  4. Повторно використовувати одяг та тканини, здавати їх на переробку або в притулки.
  5. Мати власну пляшку для води та стаканчик для кави.
  6. Прати одяг при невисокій температурі.
  7. Надавати перевагу продуктам в алюмінієвих та скляних банках — вони мають багато циклів переробки, на відміну від пластику.
  8. Частіше приймайте душ замість ванни.

Якщо зміниться наше особисте відношення до довкілля, то і технології зведення будівель почнуть поширюватись з геометричною прогресією — так вони дуже скоро досягнуть сферу будівництва в Україні.

До послуг групи компаній “Алтана” входить: будівельний проджект-менеджментбудівельно-монтажні роботиархітектурне бюротехнічний нагляд за будівництвомБТІ та реєстрація права власності, і правова допомогаекспертиза охорони праці підприємства.

Запрошуємо вас на консультацію та будемо раді співпраці.

Ми на зв’язку!

Інші статті

Зателефонувати нам!