Енергетична ефективність будівель: проходження експертизи

27 Грудня 2019

У червні 2017 року Верховна Рада прийняла закон про “ЕНЕРГЕТИЧНУ ЕФЕКТИВНІСТЬ БУДІВЕЛЬ”. Головна мета цього закону — зменшити споживання енергії в будівлях.

Оскільки з 1 липня цього року клас енергоефективності будівлі має зазначатися в Акті готовності об’єкта до експлуатації, ця тема є актуальної для всіх новобудов. Саме тому послуга групи компаній “АЛТАНА” по енергетичній перевірці цікава не лише тим хто хотів дізнатися клас енергоефективності з власних причин, а й усім новим об’єктам, які прагнуть отримати статус “введено в експлуатацію”.

Права та обов’язки обстежень та експертиз належать САМОРЕГУЛІВНИМ ОРГАНІЗАЦІЯМ (СРО). Це — добровільні неприбуткові організації, як звичайних людей так і юридично оформлених організацій, які працюють у сфері енергетичної ефективності з професійною чи господарською діяльністю.

Повноваження СРО:

  1. Контроль процесу перевірки кінцевих результатів експертизи інженерних систем
  2. Перевірка ревізії енергетичного аудиту
  3. Процес надання профільної освіти та сертифікація майбутніх фахівців

Грошову та правову підтримку від держави можливо отримати лише при наразі наявності енергетичного паспорта. Оскільки з 23 липня 2019 року, це основна вимога законопроекту.
А використати плюси цього законопроекту на свою користь та отримати допомогу від держави можуть, наприклад: навчальні заклади усіх рівнів акредитації.

  • Дитячі садочки
    Дитячі садочки
  • Школи
    Школи
  • Університети
    Університети

Група компаній “АЛТАНА” проводить енергетичну експертизу по всіх областях України, саме тому ми підготували перелік об’єктів для яких процес обстеження енергоефективності є обов’язковим:

  • об’єкти будівництва із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками відповідальності;
  • державна власність з опалювальною площею більше ніж 250 квадратних метрів — розміщення органів державної влади;
  • державна власність з опалювальною площею більше ніж 250 квадратних метрів — розміщення органів місцевого самоврядування, за умови здійснення термомодернізації таких будівель;
  • будівлі з термомодернізацією, державною підтримкою та класом енергетичної ефективності не нижче мінімальних вимог;

Перевірка об’єкта на енергоефективність та отримання енергетичного паспорту

Ми рекомендуємо пройти перевірку на енергоефективність об’єкта і отримати енергетичний паспорт оскільки він є необхідною частиною:

  1. Проектного пакета документів на будівництво.
    Має бути видрукована копія, що юридично завірена фахівцем,
    який брав участь у процесі обстеження;

  2. Будівельного паспорта об’єкта будівництва,
    що передбачено законодавством.
    Енергетичний сертифікат дійсний протягом 10 років;

Для кращого розуміння етапів проходження сертифікації будівель Держенергоефективності розробило Дорожню карту. Вона корисна як енергоаудиторам, так і замовникам.

Дорожня карта для енергоаудитора при здійсненні при сертифікації будівлі

Ключові фактори енергетичного обстеження інженерних систем:

  1. послуги надаються за попередньою домовленістю
  2. наявність кваліфікованого спеціаліста з експертизи
  3. підсумки мають форму звіту
  4. регулярна основа обстеження
  5. огляд шляхом державних коштів при умові наявності заходів високого рівня енергетичної ефективності

У випадках зміни форм власності на будівлі, інженерні системи, яких підлягають обов’язковому обстеженню, існує два основних сценарії. При набутті права власності на будівлю, новому власнику передається оригінал звіту про обстеження інженерних систем будівлі. У випадку оренди нежитлового або житлового приміщення будівлі, наймачеві надається для ознайомлення копія звіту.

Група компаній “АЛТАНА” використовує плюси процесу діджиталізації у сфері енергоефективності та пропонує вам ознайомитись з переліком електронних інформаційних систем. Мета яких, саме створити умови для забезпечення відкритості й максимальної доступності інформації.

Передбачені законодавством взаємопов’язані бази даних стосовно:

  • результатів обстеження інженерних систем(офіційний вебсайт Мінрегіону);
  • енергетичних паспортів (офіційний вебсайт Держенергоефективності);
  • атестованих енергоаудиторів та фахівців. Також містить інформацію про відмову у видачі атестату або його ануляції. Розміщення на сайті Держенергоефективності, інформація поступає від атестаційних комісій.

Зауважимо, що на актуальність базі даних впливає строк подання інформації (10 робочих днів з моменту здійснення відповідних дій) та строк обробки даних адміністраторами системи (до 5 робочих днів).

Навіщо отримувати енергетичний паспорт?

Процес проходження енергетичного обстеження та визначення енергоефективності будівлі — це не лише вимога чинного законодавства, це додатковий ресурс кожного підприємця. Отримавши енергетичний паспорт, ви маєте змогу не тільки розраховувати на державну підтримку, а й самотужки регулювати процеси теплообміну будівлі.

Група компаній «АЛТАНА» є офіційним енергоаудитором, проводить технічне обстеження об’єктів та енергоефективність, у тому числі надає енергетичний паспорт.

Як отримати статус професійного енергоаудитора?

За час який минув з введення обов’язкової енергетичної перевірки багато експертиз було проведено інженерами-проектувальниками. Відтепер сертифікацію об’єктів будівництва можуть проводити лише офіційні енергоаудитори.
Процесом професійної атестації майбутніх фахівців з обстеження інженерних систем займаються атестаційні комісії вищих навчальних закладів відповідного спрямування.

А також до її послуг входить: будівельний проджект-менеджмент, будівельно-монтажні роботи, архітектурне бюро, технічний нагляд за будівництвом, БТІ та реєстрація права власності, і правова допомога, експертиза охорони праці підприємства.

Запрошуємо вас на консультацію та будемо раді співпраці.

Ми на зв’язку!

 

Стаття підготовлена за мотивами журналу “Вісник Будівельника”.

Інші статті

Зателефонувати нам!